Učenje jezika online

Zašto je učenje stranih jezika preko skajpa jednako dobro, ako ne i bolje, nego učenje jezika live?

Mnogi su skeptični prema ovom načinu rada, posebno na našim prostorima. Pitaju se kako je to moguće. Proces je sasvim isti, samo je knjiga pdf, a tabla je chat box. Naravno vaš učenik može kopirati knjigu, ako mu je tako lakše da je koristi, a vi možete nabaviti tablu i držati je ispred kompjutera. Sve ‘poteškoće’ se mogu prevazići. Počela sam da držim časove online kada sam se prijavila da dajem časove engleskog Japancima. To sam radila godinu i po dana i, iako uslovi nisu bili sjajni, bilo je poučno iskustvo. Od tada sam počela da reklamiram časove online i napravila stranicu na fejsbuku (koju možete ispratiti ovde- https://www.facebook.com/amelieserbie/) Takođe sam u to vreme radila u jednoj školi jezika, pa sam i preko njih dobijala neke učenike preko skajpa.

Zašto je učenje online bolje za vas? Prvo, možete da učite iz udobnosti doma svoga, a čak i ne morate biti u domu svome. Kada putujete, kada ste u kafiću, samo vam je potrebna internet konekcija. Drugo, ne zavisite od jedine osobe koja u vašem gradu daje časove španskog jezika, ako vam ta osoba ne odgovara možete naći mnoge druge profesore online. Samim tim možete naći profesora čija cena više odgovara vašem budžetu. Na sajtu kao sto je italki možete naći profesore svih popularnih, a i onih manje popularnih jezika i svaki od njih postavlja svoje cene. Kada imate čas preko skajpa vi odlučujete hoćete li uključiti kameru ili ne,naravno bolje je i pristojnije uključiti, ali to nije obavezno. To znači da možete ustati iz kreveta krmeljavi u pidžami i započeti vaš čas bez potrebe da se doterujete za njega.

Zašto je predavanje online bolje za profesore? Osim istih razloga navedenih za učenike, vama su svi resursi pri ruci. Ako ne znate značenje neke reči, možete je proveriti odmah na netu. Ako su vam potrebne neke vežbe za prošlo vreme, samo uđete u folder i pošaljete učeniku. Ako imate časove konverzacije, razgovor nikad ne može da zastane jer su teme na netu beskonačne. Ako vam je rukopis katastrofa, kao meni, stvarno je urednije otkucati nešto. Možete odmah učenicima proslediti youtube klipove i sajtove za dodatno izučavanje.

Koje bi mogle biti mane ? Pa loša konekcija je najveći problem. Ako nemate brz internet nemojte ni pokušavati da održavate časove online. Zatim bučni ambijent. Neki problemi se mogu prevazići. Nedavno sam prvi put imala časove putem vibera jer učeniku nije radio mikrofon na laptopu. Ako nekome ne funkcioniše skajp, časovi se mogu održati i putem face time-a. Ako imate časove konverzacije to može biti i običan telefonski poziv. Mogućnosti su bezbrojne. Treba samo želeti probati. Kod nas su često ljudi nepoverljivi prema novim metodama. Samo zato što nije učestalo ne znači da je loše. Treba prvo isprobati nešto pre kritikovanja. Neretko smo puni predrasuda i bojimo se promena. Takođe mana je što je malo teže držati časove deci kojoj taj jezik treba za školu jer je potrebno proveriti šta imaju u svesci, šta rade u knjizi, a šta u radnoj svesci. Teže, ali ne i nemoguće ! Jer u današnje vreme mogu skenirati ili samo slikati te stranice i poslati nam. Mogući su i grupni časovi jer možete imati group call, međutim to će veoma uticati na konekciju, stoga ne preporučujem.

Više nema izgovora da ne možete da učite jezik sada jer puno putujete, stalno ste van grada, nema niko u vašem mestu ko predaje taj jezik. Sve se može kad se hoće! Ako su problem finansije, postoji dosta programa i aplikacija online koje su sasvim besplatne, čak I neke koje se plaćaju su hakovane I postavljene na net. No more excuses! Some day or day one, you decide!

1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s