Saveti za učenje italijanskog jezika

  • Italiano se smatra jednim od najromantičnijih jezika al mondo. Veoma je melodico I mnogi smatraju da lako ulazi u glavu. Italijanski izvođači kao Eros Ramazzoti ili Laura Pausini su kod nas dosta popularni i njihove canzoni bude prijatne osećaje, zbog lepote italijanskog jezika, čak iako ne razumete šta vam tačno pevaju. Stavite italijansku muziku na vaš telefono i sigurno ćete brže usvajati reči i početi da ‘’kapirate’’.
  • Italijanski se čita skoro isto kao serbo. Naravno postoje izuzeci kod nekih slova ali se brzo pamte posebno jer već znamo dosta italijanskih reči – ciao, arrivederci, buongiorno itd.. u ovim rečima se mogu videti neki od ‘izuzetaka’ pri čitanju.
  • Aplikacija duolingo ili audio lekcije pimsleur su vaš najbolji alat za usvajanje italijanskog jezika. Na telefon možete da instalirate i flash cards za učenje novih reči.
  • Italijanska kinematografija je svetski famosa, počevši od kultnog filma La vita è bella, koji smo tutti gledali bar deset puta, sve do renomiranih režisera poput Fellinija, Pazolinija.. Il mio film preferito je La tigre e la neve Roberta Beninjija, režisera filma Život je lep. Dok gledate neki američki film, možete staviti italijanske titlove, naravno pod uslovom da razumete inglese.
  • Koja vam je prva asocijacija na Italiju? Rekla bih da je mnogima hrana. Pasta, pizza, formaggio.. pa i dobro vino zar ne? Ako već niste u mogućnosti da viaggiate i uživate u pravoj italijanskoj hrani, možda u vašem gradu možete naći kurs italijanske kuhinje, ako ne u gradu onda na youtube-u siccuramente.
  • Kako da parlate kao pravi Italijani? Koristite ruke kada želite nešto da naglasite, pričajte glasnije i budite uvereni u ono što govorite.
  • Pratite kanale na youtube-u kao što je Italiano automatico (https://www.youtube.com/watch?v=Ke95GSRo97E)
  • Ako učite italijanski po nekoj knjizi obavezno nabavite i audio lekcije da možete da ih preslušavate posle. Il libro će vam pomoći da pratite tekst dok slušate. U italijanskom je veoma bitno akcentovanje reči a to možete usvojiti samo slušanjem.
  • Ne zaboravite da izvorne govornike možete naći i kod nas, nije preduslov da odete u Italiju. Ako ne u vašem gradu, sempre ih možete naći online. Postoje brojni sajtovi za language exchange.
  • Ecco! I miei consigli per imparare l’italiano. Forse vi sembra difficile però non lo è. Credo che tutti abbiano capito cosa ho detto qua 🙂 In bocca al lupo!

publicar_LR-350x233

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s