Saveti za učenje francuskog jezika

  • Iako francuski izgovor jeste smatran jednim od težih, činjenica je da je lakši od engleskog. Pourquoi? Zato što u engleskom ne postoje jasna pravila za izgovor, potrebno je znati reč da biste mogli da je pročitate. En français imamo konstante –H se nikad ne čita, J će se uvek čitati kao Ž, CH predstavlja zvuk Š, itd.

 

  • Neki bi rekli da je i francuska gramatika compliquée, čak bi se nadovezali ‘’bolje uči italijanski ili španski-lakši su’’. Činjenica je da ovi romanski jezici imaju veoma sličnu gramatiku. A propos- nekima španski deluje lakše jer smo na Balkanu imali mnogo kontakta sa njim putem meksičkih telenovela i deluje da se lakše usvaja nego neki drugi jezici, ali u stvarnosti bilo koji jezik ako se sluša konstantno lakše se usvaja.
  • Da se nadovežemo na prethodno- slušajte što više francuske muzike. Možda ne volite la chanson française ili Edith Piaf, ali moderna francuska muzika je veoma populaire u poslednje vreme na našim prostorima. Izvođače kao što su Zaz, Indila, Stromae ili Maitre Gims, čije pesme pevuše i oni koji ne znaju ni reči francuskog, možete naći facilement na youtube-u, neke od njihovih pesama čak sa prevodom na srpski.

 

  • Pratite blogove i vlogove comme une française i what the fuck france jer su na engleskom ali titlovani na francuski sa pregršt saveta i information intéressante. Osim ova dva youtube kanala toplo preporučujem easy languages jer je ovde reč o svakodnevnim dijalozima koji su transkribovani, a dat je i prevod na engleski.

 

  • Pogledajte neki dobar film français. Možda niste ljubitelj umetničkih ostvarenja ali online možete naći mnogo francuskih komedija. Starijih kao što su svima poznati Posetioci ali i novijih poput Qu’est-ce qu’on a fait au bon dieu (Šta smo to bogu zgrešili). Možete lako doći do francuskih filmova sa srpskim titlovima online.

 

  • Aplikacija duolingo ili audio leçons pimsleur su vaš najbolji alat za usvajanje francuskog jezika. Na telefon možete da instalirate i flash cards za učenje novih reči.

 

  • Okružite se francuskim i ne stidite se da ga ‘parlate’ kad god se ukaže opportunité makar znali reći samo dve proste phrase-e. Nemojte se plašiti grešaka jer one vode do boljeg usvajanja i razumevanja jezika 🙂 bonne chance!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s