Saveti za početnike u učenju stranih jezika

  1. Snimajte časove I preslušajte ih posle. Za snimanje časova možete skinuti sa interneta mp3 skype recorder. Preslušavanje će vam pomoći da se podsetite reči ali i izgovora. Poželjno bi bilo preslušati prethodni čas dan pre sledećeg ili istog dana pre narednog časa.
  2. Koristite google translate da saznate značenje reči koje ne znate ali i da ih čujete kada niste sigurni u izgovor. Često će biti bolji prevod na engleski nego na srpski. Ako su reči u slengu neće se najbolje prevesti ali uvek na internetu možete naći značenje preko nekog drugog sajta.
  3. Nabavite pimsleur audio lekcije, ili neke druge, stavite ih na telefon i slušajte ih dok putujete. Lekcije traju svaka 30 minuta i dijalozi u njima imaju prevod na engleski jezik.
  4. Radite duolingo svaki dan, iako vam neće pomoći u vežbanju konverzacije koristeći ovu aplikaciju naučićete dosta reči i imaćete uvid u gramatiku jezika koji učite
  5. Slušajte jezik što više, ako postoje audio lekcije uz knjigu koju koristite preslušajte ih nakon svakog časa, slušajte muziku na jeziku koji učite, pevušite uz neku dragu pesmu kad niko ne sluša, pustite radio u pozadini –na internetu se lako mogu naći svetske radio stanice. Pogledajte film iz zemlje čiji jezik učite.
  6. Ako gledate engleski/američki film i engleski vam je na naprednom nivou stavite titlove na jeziku koji učite. Niste svesni koliko ćete reči prepoznati a i neke nove naučiti. Često na časovima ne učite svakodnevne reči koje ćete itekako čuti u toj državi čiji jezik izučavate.
  7. Napravite profil na nekom sajtu za jezičku razmenu kao što je conversationexchange.com možete lako naći strance koji žele da nauče srpski a koji će vama pomoći u savladavanju njihovog maternjeg jezika.
  8. Prebacite vaš facebook nalog na taj strani jezik, a isto možete uraditi i sa telefonom. Možete sačekati par meseci učenja jezika da budete sigurni da ćete razumeti sve mada svakako bilo kada možete vratiti na srpski/engleski ako nešto ne razumete.
  9. Pričajte od prvog dana! Zvuči apsurdno I teško ali nije, bitno je da se ne stidite da progovorite na tom jeziku jer učite da biste komunicirali, zar ne?

Najvažniji savet- uzimanje časova nije nikad dovoljno i ne garantuje znanje, profesor je tu da vam prenese svoje znanje, da vam objasni izgovor i gramatiku, da vas ispravlja i vodi, ali samo usvajanje jezika je vaš posao. Sve ovo što ste pročitali ovde će uticati da što pre progovorite strani jezik koji želite da naučite. Bez muke nema ni nauke, tako da uložite svoje vreme u savladavanje stranog jezika a ne samo novac.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s